Italiensk pizzadeg

Ingredienser
  • 10 dl vetemjöl, kylskåpskallt (ca 600 g)
  • 1 tsk salt
  • 1½ tsk torrjäst
  • 4 msk olivolja
  • 4 dl vatten, kylskåpskallt
  • olja
  • mjöl
Instruktioner
Degen
  1. Blanda ihop mjöl, salt och jäst i en stor bunke. En matbererdare är en bra hjälp, men det går alldeles utmärkt att göra allt för hand.
  2. Blanda ner oljan och det kalla vattnet tills allt mjöl har absorberats. Det brukar ta mellan 5 och 10 minuter. Degen är klar när den fortfarande löst klistrar fast sig i botten, men inte på kanterna.
  3. Mjöla in händerna och en skärbräda och plocka ut degklumpen och gör den till en boll.
  4. Dela bollen med en degskrapa till 6 lika stora bitar (eller 4 ifall du vill göra riktigt stora pizzor). Gör varje bit till en boll.
  5. Häll lite olja i en skål och låt bollarna en i sänder få rulla runt i skålen innan de hamnar i varsin plastpåse.
  6. Nu bör degen få vila i ett kylskåp, gärna över natten.
Pizzabottnar
  1. När det är dags att göra pizza då skall degen ut ur kylen 2 timmar innan.
  2. Mjöla in en bänk eller bakbord, och placera degbollarna ovanpå den mjölade ytan och mjöla även bollarna.
  3. Mjöla in händerna och använd dem för att platta ut degbollarna till platta skivor som är drygt 1 cm tjocka och ca 12 cm i diameter (något större ifall du delade degen i fyra bitar).
  4. Strö över mer mjöl och låt degen vila i två timmar på en varm plats under täckning.
Pizzorna
  1. När det är dags att göra själva pizzorna då gäller det att få ut degrundlarna till fina pizzor, här gäller det att använda rejält med mjöl så det inte fastnar.
  2. Varje rundel skall bli mellan 25 och 30 cm diameter, och försök att inte göra hål i degen.
  3. Börja med att med fingrarna trycka ut degen så den blir jämnt rund och större, vill du glänsa kan du kasta upp det med en skruv så att den blir större, men räkna med att få offra några bitar innan du fått till snitsen. Annars fungerar även en kavel.
  4. Nu är botten klar att få fyllning och att grillas.
Notering
Degen håller upp till 3 dygn i kylskåp. Vill du spara dem längre, då kan du stoppa påsarna i frysen, där håller de upp till 3 månader. Om du har frysta degbollar, då skall du stoppa dem i kylskåpet dagen innan du skall använda dem, så de får tina i lugn och ro. Att tina dem i mikrovågsugn är inte att rekommendera.
Gällande val av mjöl så använder pizzarestauranger gärna durumvete, både i själva degen och vid utbakningen.
Etiketter: